Dit bericht stond vanmorgen op de voorpagina van "De Pers"<br><br>TomTom: nu is het echt oorlog<br><br>Mathijs Rotteveel & Edward Deiters, Amsterdam<br><br>Navigatiebedrijven TomTom en Garmin zitten elkaar wereldwijd op de hielen. Nu jagen ze beide op de digitale kaartenmaken TeleAtlas.
<br>TomTom bood een maand geleden 2 miljard, Garmin wil 2,3 miljard euro betalen.<br><br>Als over een paar jaar alle navigatiekastjes zijn voorzien van positiebepaling via gps, functioneren die alleen met onderliggende digitale kaarten. Er zijn maar een paar bedrijven in de wereld die deze maken. Nokia kocht onlangs kaartenmaken Navteq. Google en Microsoft willen ook. Voor TomTom en Garmin valt nu weinig meer te kiezen: naast Tele Atlas staat alleen het kleine Rotterdamse bedrijf AND nog in de etalage. Bestuursvoorzitter Maarten Oldenhof van AND zei gisteren al in deze krant: "Wij waren een lelijk eendje, dat nu is veranderd in een mooie huwbare prinses." De verliezer van de biedingsrace rond Tele Atlas moet dus of zelf kaarten gaan maken, of AND kopen of de kaarten inkopen bij de concurrent.
<br>Na het bod van Garmin daalde de koers van TomTom gisteren bijna negentien procent. Het bedrijf verloor daarmee in één dag ruim 1,3 miljard euro van zijn beurswaarde. Bij TeleAtlas zullen de aandeelhouders het nieuws handenwrijvend tot zich hebben genomen. Het bedrijf maakte in zijn 24-jarige bestaan nog nooit winst. Dat zullen ze achteraf niet zo erg vinden. Bestuursvoorzitter De Taeye zal aan een overname bijna twintig miljoen euro overhouden. De hoofdprijs is voor de familie De Pont. Haar zeventien procent is goed voor minstens 391 miljoen euro. De nieuwe Quote-500 is dan al achterhaald: De Pont staat met een vermogen van 657 miljoen nog op de 32e plaats. Met de opbrengst van TeleAtlas stijgt de familie naar de 21e plek, vlak na investeerder Marcel Boekhoorn.
<br><br>- - - - - - <br><br>De vragen zijn:<br>Wie koopt TeleAtlas?<br>Wie klopt daarna aan bij OSM?<br><br>;-)<br><br>Groeten,<br><br> Danny<br><br><br>