<html xmlns:v="urn:schemas-microsoft-com:vml" xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:w="urn:schemas-microsoft-com:office:word" xmlns:m="http://schemas.microsoft.com/office/2004/12/omml" xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">

<head>
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=us-ascii">
<meta name=Generator content="Microsoft Word 12 (filtered medium)">
<style>
<!--
 /* Font Definitions */
 @font-face
        {font-family:Calibri;
        panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;}
@font-face
        {font-family:Tahoma;
        panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4;}
 /* Style Definitions */
 p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
        {margin:0cm;
        margin-bottom:.0001pt;
        font-size:10.0pt;
        font-family:"Tahoma","sans-serif";}
a:link, span.MsoHyperlink
        {mso-style-priority:99;
        color:blue;
        text-decoration:underline;}
a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed
        {mso-style-priority:99;
        color:purple;
        text-decoration:underline;}
span.EmailStyle17
        {mso-style-type:personal;
        font-family:"Tahoma","sans-serif";
        color:windowtext;
        font-weight:normal;
        font-style:normal;
        text-decoration:none none;}
span.EmailStyle18
        {mso-style-type:personal-reply;
        font-family:"Tahoma","sans-serif";
        color:purple;
        font-weight:normal;
        font-style:normal;
        text-decoration:none none;}
.MsoChpDefault
        {mso-style-type:export-only;
        font-size:10.0pt;}
@page Section1
        {size:612.0pt 792.0pt;
        margin:72.0pt 72.0pt 72.0pt 72.0pt;}
div.Section1
        {page:Section1;}
-->
</style>
<!--[if gte mso 9]><xml>
 <o:shapedefaults v:ext="edit" spidmax="1026" />
</xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>
 <o:shapelayout v:ext="edit">
  <o:idmap v:ext="edit" data="1" />
 </o:shapelayout></xml><![endif]-->
</head>

<body lang=EN-GB link=blue vlink=purple>

<div class=Section1>

<p class=MsoNormal><span style='color:purple'>Actually, what I’ve written isn’t
quite true. I had pre-filtered the data using Osmosis v0.17 to extract the UK
first using the following command:<o:p></o:p></span></p>

<p class=MsoNormal><span style='color:purple'><o:p> </o:p></span></p>

<p class=MsoNormal><span style='color:purple'>java -jar osmosis.jar
--read-xml-0.5 file=planet-071010.osm --bounding-box-0.5 left=-11.2 right=2.2
top=63 bottom=48.9 --write-xml-0.5 file=uk-071010.osm<o:p></o:p></span></p>

<p class=MsoNormal><span style='color:purple'><o:p> </o:p></span></p>

<p class=MsoNormal><span style='color:purple'>So, it’s possible that the issue
may lie with Osmosis instead. Just testing now…<o:p></o:p></span></p>

<p class=MsoNormal><span style='color:purple'><o:p> </o:p></span></p>

<p class=MsoNormal><span style='color:purple'>Gregory<o:p></o:p></span></p>

<p class=MsoNormal><span style='color:purple'><o:p> </o:p></span></p>

<p class=MsoNormal><span style='color:purple'><o:p> </o:p></span></p>

<div>

<div style='border:none;border-top:solid #B5C4DF 1.0pt;padding:3.0pt 0cm 0cm 0cm'>

<p class=MsoNormal><b><span lang=EN-US>From:</span></b><span lang=EN-US> Gregory
Williams <br>
<b>Sent:</b> 11 October 2007 12:39<br>
<b>To:</b> 'dev@openstreetmap.org'<br>
<b>Subject:</b> Relations without members?<o:p></o:p></span></p>

</div>

</div>

<p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p>

<p class=MsoNormal>All,<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p>

<p class=MsoNormal>I’ve just been taking a look at the latest planet file.
There appear to be several relations without members (or tags for that matter),
for example:<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p>

<p class=MsoNormal>  <relation id="1"
timestamp="2006-04-14T12:54:34.000Z"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>  <relation id="2"
timestamp="2007-05-18T17:46:48.000Z"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>  <relation id="3"
timestamp="2006-05-01T21:01:58.000Z"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>  <relation id="4"
timestamp="2006-05-01T22:26:09.000Z"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal>  <relation id="5"
timestamp="2006-05-01T22:26:11.000Z"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p>

<p class=MsoNormal>However, if I request these from the API then they have both
members and tags:<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><relation id="1" visible="true"
timestamp="2006-04-14T13:54:34+01:00" user="80n"><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="3156"
role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="8120147"
role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><tag k="type" v="multipolygon"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal></relation><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><relation id="2" visible="true"
timestamp="2007-05-18T18:46:48+01:00" user="Gabriel
Ebner"><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="3160"
role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="8120148"
role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><tag k="type" v="multipolygon"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal></relation><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><relation id="3" visible="true"
timestamp="2006-05-01T22:01:58+01:00" user="80n"><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="256265"
role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="8120632"
role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><tag k="type" v="multipolygon"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal></relation><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><relation id="4" visible="true"
timestamp="2006-05-01T23:26:09+01:00" user="80n"><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="258188"
role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="8120658"
role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><tag k="type" v="multipolygon"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal></relation><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><relation id="5" visible="true"
timestamp="2006-05-01T23:26:11+01:00" user="80n"><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="258197" role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><member type="way" ref="8120663"
role=""/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><tag k="type" v="multipolygon"/><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal></relation><o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p>

<p class=MsoNormal>I haven’t looked at the rest of the planet yet, but all of
the relations I’ve seen so far don’t have members or tags. So, it appears that
the planet dump isn’t working quite correct for relations.<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p>

<p class=MsoNormal>Separately, the timestamps seem a bit strange, considering
that relations were only added very recently. Were some of these relations
somehow generated from existing data?<o:p></o:p></p>

<p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p>

<p class=MsoNormal>Gregory<o:p></o:p></p>

</div>

</body>

</html>