[Talk-cat] va de pistes

Miquel Morell MMorell at smyc.es
Tue Sep 20 14:47:40 UTC 2016


Hola
Jo discrepo una mica de tot el que heu dit.
En un terreny eminentment pla, la cosa es com dieu. Però en el moment que una pista s’enfila cap una muntanya o turo, la cosa canvia.
Per el maresme (la meva zona) simplement no existeix el grade=1 o es molt estrany. Que jo recordi després de recorre un bona quantitat de pistes amb la bici nomes recordo un trosset a prop del corredor.
En canvi pistes que pots circular amb cotxe normal en hi ha forces. Però al pujar a la muntanya hi ha el típics “badens” per que l’aigua marxi i no faci malbé la pista. Cosa que les situaria en tipus 3 segons el vostre criteri.

I ara ve la cosa complicada. Ja se que no s’ha de mapejar per el visualitzador de mapa. Però el cert es que no conec cap visualitzador que diferenciï entre un grade 2 o superior. L’únic que hi ha es que les pistes de grade=1 es veuen en traç continu i les altres en traç discontinu. (i amb cyclemap ni tan sols això!!) Es a dir mirant el mapa no hi ha manera de saber si es pot passar amb el cotxe o si inclús amb la bici tindràs problemes.

Ja se que em fotreu bronca... però el que jo mapejo es: si passa cotxe normal sense problemes però sense córrer : grade=1, si es pista per SUV o TT = marco com track sense grade, si es o ha sigut pista però un SUV conduit per algú normalet no passa la marco com a sender i no com a track. Així al mirar el mapa tens informació valida, sinó tens informació correctíssima a la base de dades però que no et serveix de res quan ets sobre el terreny.
Gustosament recolzaré iniciatives per la millora dels visualitzadors, en especial el CycleMap que necessita molta millora (velocitat de refresc inclosa) i que es utilitzat per moltíssims ciclistes al nostre país (molts usuaris de wikiloc o de Oruxmaps, per esmentar alguns).
Per cert, el que no faig es canviar el tipus de via en trams que ha creat algú altre.

I ara ja es podeu desfogar amb mi ☺

Salut
Miquel

De: Jan Esquerra [mailto:jan.esquerra at gmail.com]
Enviado el: lunes, 19 de septiembre de 2016 21:27
Para: OpenStreetMap in catalan <talk-cat at openstreetmap.org>
Asunto: Re: [Talk-cat] va de pistes

Bones,

efectivament, el que diu al wiki literal "Tracktype is a measure of how well-maintained a track or other minor road is, particularly regarding surface firmness"
que ve a dir que és una mesura de com quant ben mantingut està, fixant-se especialment en la fermesa de la superfície.

Jo, per ben mantingut entenc lo que s'han esmerçat en construir la pista, ja que l'altra interpretació de ben mantingut seria la frequència amb la que li fan manteniment, i això és probablement variable i molt dificilment verifcable per nosaltres (a menys que no hi passis sovint), a part que una pista asfaltada seria la que menys manteniment s'hi fa.
El que posin esforços i calers en arreglar una pista va molt relacionat amb que pretenen que duri més temps sense fer-se malbé, i això s'aconsegueix principalment amb una superfície ferma. Pam, ja tenim els dos conceptes de la definició lligats "ben mantinguda- superficíe ferma". A partir d'aquí, que es faci malbé més tard o més d'hora, depén del pendent, dels aiguats, de la quantitat de vehicles que passin i la seva naturalesa (camions de llenya, motos, quads, ...)

Així el criteri que faig servir orientativament per decidir a quin nivell poso cada pista és:

grade1: pavimentades (asfalt o ciment normalment), s'hi han esmerçat molt en fer-la i s'hi han gastat el quartos, te la superficíe més ferma possible.
grade2: no pavimentada però s'hi han posat recursos: pala anivelladora, aportació d'àrids (barreja de graves), apisonadora. La superfície està fortament compactada.
grade3: no s'hi han esmerçant tant com l'anterior però algo han fet, per exemple tirant algo de grava.
grade4: han obert la pista tal qual amb l'excavadora, sense matar-s'hi gaire, el primer dia fa goig, desprès és qüestió de temps que quedi feta un nyap (fins que tornin a passar la pala per tapar forats).
grade5: fa anys que van passar la pala o ni això, tot just són unes roderes sobre el terreny nú. És més verda que marró.

Jo encara faig servir un ultim nivell
    abandoned:highway = track
que és el de màxima deixadesa, la pista està abandonada i ja no es pot circular amb vehicle de 4 rodes. Se l'ha menjat la vegetació, hi ha pedres grosses esllavisades, arbres caiguts, etc..
Si es pot passar a peu, també poso highway = path per que quedi reflectit en els mapes, però si no es passa bé, doncs mala sort, no és posa res més i en el mapa no es veurà tot i que segueix existint a la base de dades.

A més a més, afegeixo el tag surface. Em moc entre asphalt, concret (formigó), compacted, gravel, cobblestone (còdols), ground (sòl nú, molt típic en les grade4) i grass (herba, per quan és més verd que marró, les grade5 habitualment).

La fermesa de la superfície no és exactament indicador de si podré passar amb el cotxe de carrer o necessitare un 4x4, us puc posar exemples de pistes asfaltades amb uns esborancs que fan por o de fortament compactades (grade2) amb uns reguerots que més d'un s'hi deixa el càrter, també d'alguna grade5 que és una catifa d'herba. Però són excepcions, el tracktype el que si és indicador de la probabilitat que tinc de trobar-me la pista en condicions.

Per dir si realment la pista està en bon estat o no hi ha el tag smoothness que jo faig servir, i espero que cada vegada més gent també. Com a criteri faig

excellent: la millor, amb patins en línia es va divinament
good: amb bici de carretera vaig bé, amb patins ja no mola però encara es podria patinar
intermediate: amb bici de cicloturisme vaig bé, amb la de carretera no gaire, patinar impossible. Amb un Ferrari es pot passar
bad: bici de muntanya bé, la de cicloturisme vas mig acollonit, amb la de carretera not'hi fiquis. Amb un cotxe normalet es passa, amb el Ferrari millor que no.
very bad: Amb un cotxe aixecat (SUV) es passa bé, amb el de carrer normalet millor que no, tot i que es podria passar amb molt de compte (o no). El Ferrari ni somiar-ho (a menys que no et sobrin els milions)
horrible: Per a 4x4 de sèrie, amb un SUV encara passaria però amb dificultats. El cotxe de carrer s'hi queda.
very horrible: El 4x4 de sèrie passa amb dificultats, és terreny pels flipats del 4x4 amb carracos preparats.
impassable: pos eso, que no es passa. Però fijo que els flipats del 4x4 ho intentaran ;-)

perdo pel totxo

Salut

Jan


El dia 19 de setembre de 2016, 19:55, Josep Gesti Perich <josepgesti at gmail.com<mailto:josepgesti at gmail.com>> ha escrit:
Bona tarda,
Em temo que sóc massa inexpert com per sentenciar sobre el tema, però mirant les definicions que hi ha, per exemple, a http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:tracktype sembla que, efectivament, el grade1 és força restrictiu (pavimentades o fortament compactades).
Sobre la "usabilitat" amb un tipus o altre de vehicle he vist que existeix l'etiqueta Key=smoothness. La utilitzeu? Intueixo que és complicar-se molt si a cada camí hem d'etiquetar sobre tracktype, smoothness, surface...
Finalment, com a "novato" m'agradaria saber si, a més d'aquesta llista, hi ha algun espai (al wiki?) on es consensuïn aquests aspectes que estan subjectes a interpretació (o bé us valeu de les definicions d'etiquetes de la versió anglesa del wiki?)
Gràcies!!

El dia 19 de setembre de 2016, 15:39, Jaume Figueras i Jové <jaume.figueras at upc.edu<mailto:jaume.figueras at upc.edu>> ha escrit:
Hola,

jo estic també amb el Jan. De fet encara són una mica més extremista. A la gent amb que parlem de pistes (principalment del CET de Terrassa) els dic que el grade1 són les pistes pavimentades amb asfalt, com moltes pistes a França que pugen a una muntanya o van alguna granja, les que han "emporlanat" o les que estan totalment mantingudes i que en altres països fins hi tot hi posen alguna mena de quitrà per compactar. En definitiva que s'hi passa amb cotxe i hi pots circular a 40 o 60 km/h sense problemes en un tram recte.

els dic que el grade3 és una pista que podries passar amb un turisme, però poquet a poquet, que té roderes i herba al mig, sotracs i pedres, però que és circulable en segona si vas amb compte, el que molta gent usa per fer BTT "dominguero"

Finalment els dic que una pista grade5 és una pista xunga-xunga que si no tens un 4x4 de veritat (no un suv d'aquests) no hi circules, reguerots, pedra i poc o gens manteniment.

També els dic que grade2 i grade4 els oblidin, que és afinar massa si no et coneixes molt el terreny. Amb 1, 3 i 5 és suficient per saber si m'hi fico o no amb un cotxe o amb una bici.

Total que per posar el grade es preguntin:

1.- hi passa un cotxe normal? -> No! doncs grade5
2.- Posaries tercera? -> No! doncs grade3; Si-> grade1

@Jan: Ara que estàs/estaves a Terrassa els poso l'exemple que la pista de sant llorenç que van obrir i pavimentar per emergències, la de la casa nova de l'Obac, la de Can Pobla és grade1. La de Mura al Puig de la Balma és grade1 al principi, però després es fa grade3 i potser la que porta a algun altre aparcament. Res més, que a Sant Llorenç no hi ha més grade1. Que de l'Alzina del salari ni se'ls acudeixi posar grade1 encara que hi hagi algun tros amb asfalt antic... que allò no està pas mantingut.

Salut!

On 19/09/16 14:37, Xavier Barnada wrote:
Hola Jan,

El meu criteri per posar el track type a grade1 es que es pugui
transitar amb un turisme.
Respecte a si són pavimentades jo això ho representaria amb la propietat
surface.
Tot i que entenc que les pistes poden canviar ràpidament en qüestió de
poc temps i que per això és sigui conservador

Salutacions


El dl., 19 set. 2016, 14:24, Fermí Tanyà <fermi_t at gmx.net<mailto:fermi_t at gmx.net>
<mailto:fermi_t at gmx.net<mailto:fermi_t at gmx.net>>> va escriure:

  Totalment d'acord amb tu Jan!


  Fermí
  --
  Sent from my FairPhone 2 using K-9 Mail. Please excuse my brevity.

  On 19 setembre de 2016 13:53:09 CEST, Jan Esquerra
  <jan.esquerra at gmail.com<mailto:jan.esquerra at gmail.com> <mailto:jan.esquerra at gmail.com<mailto:jan.esquerra at gmail.com>>> wrote:

    Bon dia a tothom i a totdon,

    jo, que soc dels que trepitja poc asfalt, veig que hi ha una
    tendència a l'alça a etiquetar les pistes "molt bones" amb el
    tag tracktype=grade1.

    Les pistes "molt bones" a què em refereixo són aquelles que, no
    sent pavimentades, el titular es pren la molèstia (i es gasta
    els calers) en arreglar-les bé (per exemple: pala
    anivelladora+aportació de barreja d'àrids+apissonadora),
    aquelles per les quals un cotxe del monton hi passa sense angúnies.

    Segons el meu parer, etiquetar-les com a grade1 és pecar
    d'optimista i haurien d'estar etiquetades amb el grade2.

    El grade1 s'ha de reservar per aquelles pistes que encara són
    millors, les pavimentades. Que segueixen sent pistes.

    De la mateixa manera veig que també és tendència posar com a
    highway=unclassified tot allò pavimentat fora de població que no
    sigui carretera amb referència, i com us podeu imaginar tampoc
    em sembla correcte.

    És com quan ens emocionem perquè han desdoblat una carretera i
    algu s'afanya a etiquetar-ho motorway, quan hauria de ser trunk.
    Ep, que encara hi ha diferència.

    Que en penseu?

    Jan

    Talk-cat mailing list
    Talk-cat at openstreetmap.org<mailto:Talk-cat at openstreetmap.org> <mailto:Talk-cat at openstreetmap.org<mailto:Talk-cat at openstreetmap.org>>
    https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cat

  _______________________________________________
  Talk-cat mailing list
  Talk-cat at openstreetmap.org<mailto:Talk-cat at openstreetmap.org> <mailto:Talk-cat at openstreetmap.org<mailto:Talk-cat at openstreetmap.org>>
  https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cat_______________________________________________
Talk-cat mailing list
Talk-cat at openstreetmap.org<mailto:Talk-cat at openstreetmap.org>
https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cat

--
    Jaume Figueras i Jové
o o o Responsable de projectes SIG
o o o inLab FIB
o o o
U P C Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech

    E-mail : jaume.figueras at upc.edu<mailto:jaume.figueras at upc.edu>
    Web  : http://inlab.fib.upc.edu/
    Telf  : +34937398621<tel:%2B34937398621> (intern UPC: 98621)
    Mòbil : +34650756456<tel:%2B34650756456> (intern UPC: 44785)
    Fax  : +34937398628<tel:%2B34937398628> (intern UPC: 98628)

    Adreça : inLab FIB
        Edifici B5-S102
        C/ Jordi Girona, 31
        08025 BARCELONA

Ubuntu User #14347 - Linux User #504317

_______________________________________________
Talk-cat mailing list
Talk-cat at openstreetmap.org<mailto:Talk-cat at openstreetmap.org>
https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cat


--
Josep Gesti
josepgesti at gmail.com<mailto:josepgesti at gmail.com>

_______________________________________________
Talk-cat mailing list
Talk-cat at openstreetmap.org<mailto:Talk-cat at openstreetmap.org>
https://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-cat

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-cat/attachments/20160920/2b853eea/attachment-0001.html>


More information about the Talk-cat mailing list