[talk-cz] pozvánka k účasti na experimentu o využití výsledků umělé inteligence k humanitárnímu mapování a tvorbě OSM

r.stampach na centrum.cz r.stampach na centrum.cz
Čtvrtek Březen 10 12:20:20 UTC 2022


Vážení příznivci mapathonů a OpenStreetMap,

v Brně se pravidelně uskutečňují Missing Maps mapathony pro organizaci Lékařů bez hranic, kde se vytváří data OpenStreetMap pro krizové části světa, které dosud nejsou dobře zmapované. Tato data pak používají humanitární organizace pro svou práci. Píši sem, protože mapathonů se pravidelně účastní i čtenáři tohoto fóra.

Členové Missing Maps Brno se částečně rekrutují ze zaměstnanců a studentů Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Mapathony nás proto zajímají i z vědeckého pohledu. Již loni náš tým uskutečnil vědecký experiment o mapathonech. Letos chceme experiment po úpravách zopakovat.

Při zpracování leteckých a družicových snímků se v posledních letech čím dál více prosazují algoritmy umělé inteligence, které dokáží budovy, cesty a jiné objekty na snímku rozpoznat automaticky bez pomoci člověka. Je otázka, zda by automatické rozpoznávání objektů šlo využít i pro potřeby humanitárního mapování - ke zrychlení a zkvalitnění mapování.

Nebojte se. Automat mapéry na mapathonech nenahradí, ale může jim při mapování pomoci. Tak neváhejte a vyzkoušejte si, jaké by to bylo.

Ve spolupráci s týmem organizace Humanitarian OpenStreetMap Team (jeden ze zakladatelů projektu Missing Maps) uskutečníme experiment, který zjistí, jak ovlivní výsledky mapování, když se využijí data o budovách a cestách předpřipravená algoritmy umělé inteligence.

Koho potřebujeme:
- K experimentu potřebujeme účastníky - dobrovolníky. Co nejvíce.
- Účast je vhodná pro širokou škálu mapérů. Jak pro začínající, kteří byly např. na jednom mapathonu, tak i pro zkušenější, kteří mapují častěji. Pro méně zkušené mapéry připravujeme krátké zaškolení ve dnech před samotným experimentem.
- Dobrovolníkům při experimentu nic nehrozí. Jejich výsledky budou striktně anonymizovány a osobní údaje účastníků nebudou nikomu předány.

Kdy a kde se experiment uskuteční:
- Experiment se uskuteční ve dvou termínech během měsíce dubna či května. Přesné dny a časy budou určeny na základě hlasování přihlášených dobrovolníků. Každý účastník se zúčastní jednoho mapathonu.
- Experiment se uskuteční formou mapathonu, jehož délka bude odpovídat běžnému mapathonu - cca 3 hodiny.
- Experiment proběhne online, aby se mohli zúčastnit dobrovolníci z různých zemí, pomocí některého nástroje využívaného k online výuce - MS Teams, Zoom apod.
- Po registraci dostatečného množství účastníků vás kontaktujeme, dohodneme datum, online platformu a vše vysvětlíme.

Registrovat se můžete na adrese https://forms.gle/4YbedEjN9q7HVjLn8

Za přípravný tým experimentu děkuje
Radim Štampach 
Missing Maps Brno



Další informace o konferenci talk-cz