<div dir="ltr">Ahoj,<br><div><div class="gmail_extra"><br><div class="gmail_quote">2018-01-19 13:36 GMT+01:00 jzvc <span dir="ltr"><<a href="mailto:jzvc@tpfree.net" target="_blank">jzvc@tpfree.net</a>></span>:<br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">2018-01-18 17:36 GMT+01:00 jzvc <<a href="mailto:jzvc@tpfree.net" target="_blank">jzvc@tpfree.net</a> <mailto:<a href="mailto:jzvc@tpfree.net" target="_blank">jzvc@tpfree.net</a>>>:<span class=""></span><br><span class=""></span><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex"><span class="">
Ano, v platónském světě názvů ulic neexistuje nezalomitelná mezera,<br>
existuje název, v němž se nesmí na nějakém místě zalomit řádek. My ale<br>
nežijeme v platónském světě názvů, my vyrábíme data pro software a tento<br>
software pro reprezentaci textových dat používá Unicode. Proto bychom<br>
měli vzít název a podle toho, jak se má správně psát,[1] bychom měli<br>
zvolit odpovídající reprezentaci v Unicode. Nejde jen o renderer. Když<br>
si z databáze OSM stáhnu seznam všech ulic, chci to tam mít.<br>
</span></blockquote>
<br>
Ja chci a chci a chci ... to je presne tvuj pristup. </blockquote><div><br></div><div>Mohl bys prosím přestat vyskakovat jako čertík z krabičky a normálně argumentovat? Kdyby to aspoň bylo na téma prezidentských voleb nebo něco, ale kvůli mezerám v OSM se snad nemusíme takhle hádat?<br></div><div> </div><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">Nazev se pise s mezerou, a znak nedelitelny mezery v zadnych pravidlech ani v zadnych datech NEEXISTUJE!. Jestli je tvuj SW hloupej a neumi implementovat pravidla pravopisu, je to problem toho SW, ale netahej to do dat, tam to nema co pohledavat. Znak nedelitelny mezery nema ani naprosto nic spolecnyho s unicode, jen tam ma nejakou reprezentaci, stejne jako tuny jinych znaku.<br></blockquote><div><br></div><div>Unicode specifikuje způsob reprezentace textových dat v počítačích. To je jeho podstata. Součástí toho standardu reprezentace je definice sémantiky těch jednotlivých codepointů. Odkaz třeba na IJP ÚJČ jsem sem dával už předtím. Aby každý software na světě nemusel implementovat pravidla psaní ve všech možných jazycích a kódováních zcela od nuly, vzniknul Unicode.<br></div><div> </div><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">

Ja zase chci, aby se spravne pouzivaly ligatury, takze ti do name misto tech dvou znaku latinky dam ten jeden znak unicode kterej resi tu konkretni ligaturu. Sem vazne zvedav, jak v tom pak budes neco hledat. Opet, je to vec SW aby to pouzil, ale nema to co pohledavat v datech.<br></blockquote><div><br></div><div>Dalo by se bavit o tom, zda je tam chceme mít, ale myslím, že ligatury jsou v Unicode zpravidla jen jako prezentační forma znaků pro zpětnou kompatibilitu, přičemž mají kompatibilní dekompozicí na ty základní znaky, s tím, že dnes by se to mělo nechat na vykreslování, kterému se pomáhá pomocí označení míst, kde se to chová nestandardně (např. na švu slova), pomocí ZWJ/ZWNJ. Takže z tohohle pohledu by se ZWJ/ZWNJ v datech případně objevit mohly, ale ligatury tam, myslím, nepatří.<br></div><div> </div><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
Mimochodem, ukaz mi jedinyho cloveka na tyhle planete, kterej kdyz pise text na klavesnici, tak misto mezerniku pouziva ctrl/alt/... . A pak chci taky videt, kde ma nbsp zadat nekdo z telefonu.<span class=""><br></span></blockquote><div><br></div><div>Takového neznám, ani nevím, jak to s touto debatou souvisí. Jestli tě zajímá někdo, kdo *navíc* k mezerníku používá ctrl/alt/… (fskutčnosti AltGr), když chce napsat nbsp, tak třeba já. A taky píšu české uvozovky a trojtečku místo tří teček. Ale netvrdím, že jsem normální. A už vůbec netvrdím, že to má být povinné a pokud někdo nenapíše (třeba na telefonu, ale i kdekoli jinde) správnou nezlomitelnou mezeru, tak se má vyhodit z OSM a upálit na hranici.<br></div><div> </div><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex"><span class=""><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
    Ve skutecnosti ma trebas dolar znak pro svoji menu, ale v OSM by<br>
    nikdy nikde byt nemel, tam by mel byt kod meny. Opet je to vec renederu.<br>
<br>
<br>
E? Kde v OSM se v jakém kontextu [ne]vyskytuje jaký znak pro měnu a co s<br>
tím má společného renderer? Jako že když existuje podnik „Vše za $0,99“,<br>
tak tam mám psát „Vše za USD0,99“ a je věcí rendereru, aby to vykreslil<br>
správně, nebo jakožecože?<br>
</blockquote>
<br></span>
Ne, to je jen o tom ze podle vseho naprosto nerozumis tomu jak databaze (a OSM neni nic jineho) funguji. Protoze v datech ma byt castka a oznaceni meny ... zvlast.<br></blockquote><div><br></div>Nech si ty nesmyslné ad hominem útoky a vysvětli mi, jak souvisí oddělená reprezentace částky a označení měny s tím, že se do textového pole pro název má psát správně formátovaný název. Nebo snad chceš říct, že v databázi má být předložka a následující obsah … zvlášť? Anebo to prostě nemá s touto diskusí společného nic?<br></div><div class="gmail_quote"><br></div><div class="gmail_quote">-- Petr Kadlec / Mormegil<br></div></div></div></div>