[OSM-talk-nl] Kenmerk: e2008-01832 (fwd)

Stefan de Konink skinkie at xs4all.nl
Tue Jul 29 09:02:44 UTC 2008


Om jullie ook even op de hoogte te houden.

In het kort; ik zou graag een thema (straat) kaart maken, waar gevallen
van een ziekte (in absolute aantal) worden gevisualiseerd op straatniveau
en in vlakken op wijkniveau (genormaliseerd en niet genormaliseerd).

Uit de onderstaande email maak ik op dat er alleen als je alle huisnummers
afbelt op een postcode en aan iedereen zou vragen of hij [die bepaalde
ziekte heeft] inzicht kan krijgen in de data. Echter deze bruteforce
methode zou exact dezelfde data moeten opleveren. En is buiten proporsie,
en daarom geen persoonsgegeven.

Het zou mij *zeer* interessant lijken om dit soort kaarten te maken voor
meerdere ziekten.


Stefan


---------- Forwarded message ----------
Date: Tue, 29 Jul 2008 10:49:08 +0200
From: CBP - Info <info at cbpweb.nl>
To: skinkie at xs4all.nl
Subject: Kenmerk: e2008-01832

Den Haag, 29 juli 2008

Geachte heer De Konink,

U heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in het kader van de onderstaande situatie gevraagd of een postcode een persoon identificeerbaar maakt.

Uw organisatie wil een aantal thema kaarten maken die het aantal patiënten dat lijdt aan een specifieke aandoening op straat en/of wijk niveau gaan visualiseren en te correleren met andere data bronnen op uw kaart. U geeft hierbij aan dat het gaat om;
*	4 of 6 positie postcodes
*	Aantal gevallen van kankertype per postcode.

Herleidbaar van persoonsgegevens

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) verstaat onder een persoonsgegeven: "elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon" (artikel 1, sub a, Wbp). Ten eerste moet het gaan om informatie betreffende een natuurlijk persoon, ten tweede moet deze persoon geïdentificeerd of althans identificeerbaar zijn. Als aan één van beide elementen niet is voldaan, dan is geen sprake van een persoonsgegeven. Daarnaast zijn de mogelijkheden van de verantwoordelijke en de ontvanger om een betrokkene te identificeren bepalend voor de vraag of sprake is van persoonsgegevens.

Indien de gegevens niet direct tot identificatie van een bepaald persoon leiden maar wel via nadere stappen in verband kunnen worden gebracht met een bepaalde persoon, is sprake van indirect identificerende gegevens. Dit is het geval, indien gegevens niet direct op naam zijn terug te vinden, maar de betrokken persoon met aanwending van de beschikbare middelen alsnog kan worden achterhaald, bijvoorbeeld aan de hand van een nummer. Ook valt te denken aan situaties, waarin een bijzondere eigenschap of combinatie van eigenschappen hetzij direct, hetzij door koppeling of vergelijking met andere beschikbare informatie identificatie van een persoon mogelijk maakt. Een combinatie van ziekte en straatnaam is doorgaans identificerend zijn, ook als de identiteit van betrokkene niet meteen vermeld wordt.

Mogelijkheden van de verantwoordelijke en de ontvanger om te identificeren
Voor de vraag of sprake is van identificeerbaarheid is mede van belang over welke mogelijkheden de verantwoordelijke en de ontvanger beschikken tot identificatie, evenals de bekendheid met of beschikbaarheid van aanvullende informatie.

Uitgangspunt is een redelijk toegeruste verantwoordelijke/ontvanger. In concrete gevallen moet echter wel rekening gehouden worden met bijzondere expertise, technische faciliteiten en dergelijke van de verantwoordelijke.

Indien de identiteit van een persoon niet of slechts met een disproportionele aanwending van geld, menskracht of middelen kan worden achterhaald, is geen sprake van een persoonsgegeven in de zin van de Wbp. Dit is bijvoorbeeld het geval indien identificatie door de computer vele dagen in beslag zou nemen. In die situatie dient er redelijkerwijs van te worden uitgegaan dat identificatie niet zal plaatsvinden en de wet derhalve niet van toepassing is. Ook is dat het geval, indien het risico van identificatie door middel van spontane herkenning redelijkerwijs is uitgesloten (het risico hoeft niet absoluut te worden uitgesloten).

Persoonsgegevens

Indien u naar aanleiding van de bovenstaande informatie van mening bent dat u persoonsgegevens verwerkt gelden de volgende bepalingen.

U moet de verwerking van persoonsgegevens kunnen baseren op één van de zes in artikel 8 Wbp genoemde grondslagen. Het is bijvoorbeeld toegestaan persoonsgegevens te verwerken als het noodzakelijk is voor de uitvoering van een overeenkomst (artikel 8, onderdeel b, Wbp). Meer informatie over dit onderwerp vindt u het informatieblad 'Verstrekken van persoonsgegevens'.

Daarnaast kent de Wbp een strikt regime voor het verwerken (waaronder verzamelen en verspreiden) van bijzondere gegevens, zoals gezondheidsgegevens. Verwerking van bijzondere gegevens is in beginsel verboden op grond van artikel 16 Wbp, behoudens de artikelen 17 tot en met 23 Wbp genoemde uitzonderingen.

Voor gezondheidsgegevens zijn de artikelen 21 en 23 Wbp van belang. Het begrip gezondheidsgegeven heeft betrekking op zowel gegevens die in het kader van een medisch onderzoek of een medische behandeling door een arts worden verwerkt als gegevens die de geestelijke of lichamelijke gezondheid van een persoon betreffen. Artikel 21 Wbp geeft de voorwaarden aan wanneer het wel is toegestaan om dergelijke gegevens te verwerken.

Indien artikel 21 Wbp geen grond voor verwerking van gezondheidsgegevens biedt, kan mogelijk een beroep worden gedaan op artikel 23 Wbp. Artikel 23 Wbp bevat enige uitzonderingen op het verbod om gezondheidsgegevens te verwerken. Eén van de uitzonderingen is dat het verbod niet van toepassing is indien de verwerking geschiedt met uitdrukkelijke toestemming van de betrokkene. De verantwoordelijke zal zelf aan de hand van deze artikelen moeten bepalen of hij de gegevens mag verwerken.

De volledige tekst van de Wbp kunt u raadplegen op de internetsite van het CBP (www.cbpweb.nl) onder het kopje 'Wetten en zelfregulering/Wetten/Wbp'. Voor nadere informatie over het begrip persoonsgegeven in de zin van de Wbp verwijs ik u naar pagina 12 e.v. van de 'Handleiding voor verwerkers van persoonsgegevens'. Voor nadere uitleg over het verwerken van gezondheidsgegevens verwijs ik u naar pagina 47 van deze handleiding. De handleiding vindt u onder het kopje 'Veelgevraagd'. Het genoemde informatieblad kunt u vinden onder het kopje 'Nieuws en publicaties/ 'Publicaties'/ 'Informatiebladen'.

Het CBP vertrouwt er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Namens het College bescherming persoonsgegevens,




mw. E. Mosterd
medewerker Front Office






More information about the Talk-nl mailing list