[OSM-talk-nl] BAG viewer

Robert Elsenaar robert at elsenaar.info
Sun Oct 30 17:17:41 UTC 2011


Is mijn procedure niet overgekomen? Vanmorgen gaf ik al een idee over het beschikbaar stellen van de laatste relevante BAG  gegevens aan lokale mappers .


Met vriendelijke groeten,
Robert Elsenaar 
(Verzonden vanaf Mobile)

Henk Hoff <toffehoff at gmail.com> schreef:

2011/10/30 Willem Sonke <willemsonke at planet.nl>
Bij iedere update van de BAG moet wel gekeken worden of er door OSM'ers geen updates gedaan zijn. Bij een massale landelijke import en landelijke updates loop je het risico dat gegevens van mensen die zelf veel moeite hebben gedaan ze toe te voegen zomaar verwijderd worden. Om dat te voorkomen moet er continu contact zijn met de lokale mappers. Dan kunnen die de import en updates toch net zo goed zelf doen?

De vraag is of het een probleem is dat de BAG niet letterlijk in OSM zit; ik vind van niet, sterker nog, ik vind het onwenselijk. De gegevens moeten kunnen worden aangepast, dat is juist het idee van OSM. We moeten dus voorkomen dat er iedere maand een landelijke update eroverheen komt die al je verbeteringen weer teniet doet. Ik zeg niet dat het onmogelijk is om landelijk goed te regelen, maar er moet wel veel aandacht aan worden besteed.


In een forum op SotM Wenen werd gesteld dat imports de community om zeep helpen. Daar zit een kern van waarheid in. Hetgeen Willem dus ook aangeeft.
Het is uiteraard uitdagend om een kick-ass import script te schrijven die ervoor zorgt dat OSM-nl een kopie wordt van de BAG. Maar daarbij gaat we voorbij aan het idee achter OSM. Daarnaast staat door andere NL-importen in het recente verleden verschillende data dubbel in. Kortom, hoe kun je van bomen een bos maken en dat laten veranderen in een ondoordringbaar oerwoud.

Neemt niet weg dat de BAG een interessante data-source is waar we wat aan kunnen hebben.

Is het een idee om een mogelijkheid te hebben wanneer (middels plug-in in JOSM bv) om een BAG als een achtergrond te hebben vanwaar eenvoudig geselecteerde data van het BAG naar de OSM laag gekopieerd kan worden? Op deze wijze kan iedereen binnen de OSM community helpen om zijn deel van de kaart beter te maken.
Tegelijkertijd zit er ook een visuele check op dat er geen al te rare dingen wordt gedaan.

Met een beetje creativiteit kan deze tool dan ook door andere landen gebruikt worden. Nederland is nl niet het enige land waarin geodata wordt vrijgegeven.

Gr,
Henk
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-nl/attachments/20111030/7bf868ad/attachment.htm>


More information about the Talk-nl mailing list